Kútvíz vizsgálatok

A fúrt kutak vízminőségét a vízadó réteg típusa, mélysége alapvetően befolyásolja. Egyes helyeken már 30 méter mélyen is találhatnak védett rétegvizet, szerencsétlen esetekben azonban akár 50 méter mélyről is csak talajvíz minőségű víz kinyerése lehetséges. Az egyes kémiai összetevők koncentrációja könnyen változhat (mezőgazdasági tevékenység, csapadék mennyisége, ipari tevékenység a közelben). Komoly egészségügyi kockázatot, fertőzésveszélyt jelent a kút bakteriális elszennyeződése is (kútakna kialakítása, kút kialakítása, a szomszéd derítőjének állapota, stb.), amit munka- és költségigényes, átfogó fertőtlenítéssel orvosolhatunk.

Kerülje a felsleges kockázatot: családja és saját egészsége érdekében bízza képzett szakemberekre a kútfúrást, és ellenőriztesse kútvizét rendszeresen akkreditált laboratóriumunkkal!

A leggyakrabban vizsgált paraméterek kútvíz esetén:

 

Kémiai vizsgálatok

pH

Ammónium-ion

Nitrit-ion

Nitrát-ion

Szulfát-ion

Vas

Mangán

Lúgosság

Keménység

Klorid-ion

Kémiai oxigénigény

Fajlagos vezetőképeség



Bakteriológiai vizsgálatok

Telepszám 22 °C-on

Telepszám 37 °C-on

Coliform-szám

E. coli-szám

Enterococcus-szám

Pseudomonas aeruginosa-szám

Clostridium-szám



Mikroszkópos biológiai vizsgálatok:

Üledék mennyisége és minősége

Vas- és mangánbaktériumok

Kénbaktériumok

Szennyezettségjelző baktériumok

Algák és cianobaktériumok

Házas amőbák

Egyéb protozoák

Gombák

Fonalférgek (Nematoda)

Egyéb férgek

Egyéb magasabbrendű szervezetek



Nehézfém vizsgálatok:

Ólom

Arzén

Trihalometán (THM)