Kútvíz vizsgálatok
A fúrt kutak vízminőségét a vízadó réteg típusa, mélysége alapvetően befolyásolja. Egyes helyeken már 30 méter mélyen is találhatnak védett rétegvizet, szerencsétlen esetekben azonban akár 50 méter mélyről is csak talajvíz minőségű víz kinyerése lehetséges. Az egyes kémiai összetevők koncentrációja könnyen változhat (mezőgazdasági tevékenység, csapadék mennyisége, ipari tevékenység a közelben). Komoly egészségügyi kockázatot, fertőzésveszélyt jelent a kút bakteriális elszennyeződése is (kútakna kialakítása, kút kialakítása, a szomszéd derítőjének állapota, stb.), amit munka- és költségigényes, átfogó fertőtlenítéssel orvosolhatunk.
Kerülje a felsleges kockázatot: családja és saját egészsége érdekében bízza képzett szakemberekre a kútfúrást, és ellenőriztesse kútvizét rendszeresen akkreditált laboratóriumunkkal!
A leggyakrabban vizsgált paraméterek kútvíz esetén:
Kémiai vizsgálatok
pH
Ammónium-ion
Nitrit-ion
Nitrát-ion
Szulfát-ion
Vas
Mangán
Lúgosság
Keménység
Klorid-ion
Kémiai oxigénigény
Fajlagos vezetőképeség
Bakteriológiai vizsgálatok
Telepszám 22 °C-on
Telepszám 37 °C-on
Coliform-szám
E. coli-szám
Enterococcus-szám
Pseudomonas aeruginosa-szám
Clostridium-szám
Mikroszkópos biológiai vizsgálatok:
Üledék mennyisége és minősége
Vas- és mangánbaktériumok
Kénbaktériumok
Szennyezettségjelző baktériumok
Algák és cianobaktériumok
Házas amőbák
Egyéb protozoák
Gombák
Fonalférgek (Nematoda)
Egyéb férgek
Egyéb magasabbrendű szervezetek
Nehézfém vizsgálatok:
Ólom
Arzén
Trihalometán (THM)