Kémiai összetevők

Bakteriológiai vizsgálatok

Mikroszkópos biológiai vizsgálatok


Ivóvíz vizsgálatok

Az emberi fogyasztásra ajánlott ivóvíz minőségi követelményeire és az ellenőrzés rendjére a 201/2001. (X.25.) kormányrendelet előírásai vonatkoznak. A rendelet kitér az ellenőrzések spektrumára, gyakoriságára.

Ahhoz, hogy az ivóvíz tartós fogyasztása az ember egészségét ne veszélyeztesse, meg kell felelnie a rendelet által előírt bakteriológiai, kémiai és biológiai követelményeknek. Az ivóvíz származhat regionális vízművektől, egyedi kutakból, de sok helyen tartályos, ballonos, palackozott vízzel oldják meg az ivóvízellátást. A vízszállító vezetékek elöregedése, vezetékcsere, vagy új vezetékek kiépítése, illetve a víz tárolása során az ivóvíz szennyeződhet. Az ivóvíz rendszeres ellenőrzése fontos egészségének megőrzése érdekében.

Éppen ezért új létesítmények (lakóházak, irodaházak, üzletek stb.) műszaki átadását az ÁNTSZ akkreditált laboratóriumtól származó, negatív vízvizsgálati jegyzőkönyv bemutatásához köti.

A leggyakrabban vizsgált paraméterek ivóvíz esetén:

Kémiai vizsgálatok

pH

Ammónium-ion

Nitrit-ion

Nitrát-ion

Szulfát-ion

Vas

Mangán

Lúgosság

Keménység

Klorid-ion

Kémiai oxigénigény

Fajlagos vezetőképeség


Bakteriológiai vizsgálatok

Telepszám 22 °C-on

Telepszám 37 °C-on

Coliform-szám

E. coli-szám

Enterococcus-szám

Pseudomonas aeruginosa-szám

Clostridium-szám


Mikroszkópos biológiai vizsgálatok:

Üledék mennyisége és minősége

Vas- és mangánbaktériumok

Kénbaktériumok

Szennyezettségjelző baktériumok

Algák és cianobaktériumok

Házas amőbák

Egyéb protozoák

Gombák

Fonalférgek (Nematoda)

Egyéb férgek

Egyéb magasabbrendű szervezetek