Ivóvíz vizsgálatok
Az emberi fogyasztásra ajánlott ivóvíz minőségi követelményeire és az ellenőrzés rendjére a 201/2001. (X.25.) kormányrendelet előírásai vonatkoznak. A rendelet kitér az ellenőrzések spektrumára, gyakoriságára.
Ahhoz, hogy az ivóvíz tartós fogyasztása az ember egészségét ne veszélyeztesse, meg kell felelnie a rendelet által előírt bakteriológiai, kémiai és biológiai követelményeknek. Az ivóvíz származhat regionális vízművektől, egyedi kutakból, de sok helyen tartályos, ballonos, palackozott vízzel oldják meg az ivóvízellátást. A vízszállító vezetékek elöregedése, vezetékcsere, vagy új vezetékek kiépítése, illetve a víz tárolása során az ivóvíz szennyeződhet. Az ivóvíz rendszeres ellenőrzése fontos egészségének megőrzése érdekében.
Éppen ezért új létesítmények (lakóházak, irodaházak, üzletek stb.) műszaki átadását az ÁNTSZ akkreditált laboratóriumtól származó, negatív vízvizsgálati jegyzőkönyv bemutatásához köti.
A leggyakrabban vizsgált paraméterek ivóvíz esetén:
Kémiai vizsgálatok
pH
Ammónium-ion
Nitrit-ion
Nitrát-ion
Szulfát-ion
Vas
Mangán
Lúgosság
Keménység
Klorid-ion
Kémiai oxigénigény
Fajlagos vezetőképeség
Bakteriológiai vizsgálatok
Telepszám 22 °C-on
Telepszám 37 °C-on
Coliform-szám
E. coli-szám
Enterococcus-szám
Pseudomonas aeruginosa-szám
Clostridium-szám
Mikroszkópos biológiai vizsgálatok:
Üledék mennyisége és minősége
Vas- és mangánbaktériumok
Kénbaktériumok
Szennyezettségjelző baktériumok
Algák és cianobaktériumok
Házas amőbák
Egyéb protozoák
Gombák
Fonalférgek (Nematoda)
Egyéb férgek
Egyéb magasabbrendű szervezetek
Nehézfém vizsgálatok:
Ólom
Arzén
Trihalometán (THM)