Gyakran ismételt kérdések
Sürgős, azonnali vízvizsgálatra van szükségem. Ha most azonnal megrendelem az Önök szolgáltatásait, mikorra kaphatom kézhez legkorábban az eredményeket?

Sajnos előfordul, hogy egy átadáshoz, nyitási vagy lakhatási engedélyhez már csak egy akkreditált vízvizsgálati jegyzőkönyv szükséges. Sürgős esetben, a Megrendelő kérésére akár a telefonos egyeztetés után rögtön kimegyünk a helyszínre mintát venni. A jegyzőkönyv legkorábbi kiadása 3 nap múlva lehetséges, az egyes vizsgálatok időigényétől függően. (A szolgáltatásnak nincs plusz költsége!)
Önök forgalmaznak víztisztító berendezéseket?

A laboratóriumunk nem foglalkozik víztisztító, vízkezelő berendezések értékesítésével, a személyzet egyetlen tagja sem érdekelt ezeknek népszerűsítésében. A vizsgált vízminták minősége alapján a laboratóriumunk segítséget tud nyújtani a kérdéses berendezések szükségességének megítélésében, a Megrendelő kérésére.
Minden esetben a laboratórium személyzete végzi a mintavételt, vagy én is vihetek mintát önökhöz?

- Ha a vizsgálat eredményét hatóságnak/üzleti partnernek kell bemutatnia, akkor a kiállított jegyzőkönyv érvényességének alapfeltétele az akkreditált mintavétel, így ebben az esetben a laboratórium köteles elvégezni a mintavételt. - Ha az ügyfél saját tájékoztatására rendeli meg a vizsgálatot, akkreditált mintavétel nem feltétlenül szükséges; ebben az esetben a laboratórium megadja a mintavételhez szükséges tudnivalókat.

Milyen edénybe vehetek mintát?

Bakteriológiai vizsgálatokhoz a laboratórium steril üvegedényt biztosít. Kémiai és mikroszkópos biológiai vizsgálathoz megfelelő egy tisztára mosott és jól elöblített, jól zárható üveg, vagy ásványvizes palack.

Mennyi mintára van szükség az egyes vizsgálatokhoz?

- Bakteriológiai vizsgálatra 0,5 l,
- Kémiai vizsgálatra 1 l,
- Mikroszkópos biológiai vizsgálatra 1 l vízminta szükséges.

Hogyan szállítsam az általam vett mintát?

Óvjuk a mintákat közvetlen fény- és hőhatástól!
A vizsgálatokat a mintavételt követő néhány órán belül el kell kezdeni, ezért a beszállítást nem szabad halogatni. A mintát lehetőleg néhány órán belül juttassuk el a laborba.
A minták alapvető tartósítási módszere szállítás közben a hűtés. Hűtőtáska, hűtőpatron használata javasolt. A kémiai tartósításról szükség esetén a laboratórium gondoskodik. (Erről a laboratórium minden esetben felvilágosítást ad.) A laboratórium által adott edényzetet a mintával nem kell átöblíteni, bizonyos esetekben nem is szabad. Az ásványvizes palackot célszerű átöblíteni.
Mit vizsgálnak?

Az ivóvizek és fürdővizek vizsgálatára vonatkozó teljes paraméterlistát kormányrendeletek írják elő.
Hálózati ivóvíz, kútvíz és medencés fürdővíz esetén a laboratórium a vonatkozó rendeletek által megjelölt, rendszeresen vizsgálandó komponenseket méri.
Kútvíz esetén ha a víz tulajdonságai még nem ismertek, javasoljuk a felhasználási cél (ivóvíz, öntözővíz, medence tápvíz) szerinti kritikus paraméterek (nitrát, nitrit, ammónia, keménység, vas; 22 és 37 °C-os telepszám, fekális eredetű baktériumok) vizsgálatát. Ha az eredmények megfelelnek a vonatkozó rendelet előírásainak, további vizsgálatok végzéséről is dönthet a Megrendelő.
A vizsgálandó paraméterek köre a felhasználási céltól függ. Ha Ön nem biztos a felhasználási cél szerinti minimálisan vizsgálandó paraméterek körében, vagy nem igazodik el az előírások között, segítünk az Ön felhasználási céljainak megfelelő paraméterlista összeállításában.
Konkrét probléma esetén a vizsgálatok köre kívánságra szűkíthető (pl. barna a víz: vasmeghatározást kérnek; forraláskor hártya képződik a víz tetején: keménységvizsgálatot kérnek, stb.). Ilyenkor is érdemes azonban a szokásos „rutin” vizsgálatokat elvégezni, mert több adatból több információ nyerhető.
Szín-, szag- és ízproblémák esetén a vizsgálandó komponensek köréről szintén érdemes a laboratóriumnál érdeklődni.
Külön problémát jelenthet az üledékes víz. Ilyenkor érdemes mikroszkópos biológiai vizsgálatot kérni, hogy meggyőződjünk az üledék természetéről és feltételezhető eredetéről.
Veszélyes-e a klórozás az egészségre?

A vízmű a hálózati ivóvizet kötelező jelleggel klórgázzal, hipóval, vagy egyéb módszerekkel folyamatosan fertőtleníti. Az előírt klórszint nem veszélyes az egészségre, de a vízben bizonyos szerves összetevők megléte esetén egészségre káros anyagok keletkezhetnek a klórozás hatására. Ezek aktívszenes szűrővel eltávolíthatók.
A magas klórkoncentrációk íz- és szagproblémát is okozhatnak, amire szintén jó megoldás az aktívszenes szűrő.
Meddig őrzik meg a mintát a beszállítástól számítva?

A minták maradékát az eredmény kiadásáig (2-3 nap), illetve kémiailag kifogásolt minták maradékát 8 napig tároljuk, de ezek a vizsgálatok során rendszerint el is fogynak. Ezen kívül hosszabb idő alatt egyes komponensek koncentrációja változhat, így a minta hosszabb őrzésének nincs értelme.
Ha Megrendelőnk olyan komponenst is vizsgáltatni szeretne, amit a mintaátadáskor nem közölt, akkor ehhez legtöbbször friss minta szükséges.
Mennyi idő múlva tudjuk meg az eredményeket?

A bakteriológiai vizsgálatok eredményeit három nap múlva értékeljük. A kémiai eredményeket sürgős esetben, külön kérésre még aznap, normál esetben másnap közöljük. Fürdővíz esetében az eredménykiadás ideje 2-3 nap.
Miért tart 3 napig a bakteriológiai vizsgálatok kiértékelése?

A vizsgált baktériumok tenyésztési idejét szabványok rögzítik, 3 nap az abszolút minimum az ilyen vizsgálatoknál. A szükséges inkubálási időt elért mintákat azonnal kiértékeljük.
Mit tudtunk meg, mi derül ki számunkra a mért adatsorból?

A vizsgálati eredményeket a vonatkozó rendeletek szerint véleményezzük, a kifogásolt eredményeket jelezzük. Probléma, vagy kérdés esetén technológiai és felhasználási szaktanácsadást biztosítunk.
Kérhetjük-e a vizsgálati jegyzőkönyvet angolul, és ez jelent-e plusz költséget számunkra?

Kérésre angol nyelven további költségek felszámolása nélkül adjuk ki a vizsgálati jegyzőkönyveinket.
Mit kell tudni a legionelláról?

A Legionellák vizes közeget kedvelő baktériumok, amelyek az 1970-es évek közepe óta ismertek. A Legionella pneumophila által okozott betegséget légiós betegségnek is nevezik, mert amerikai veteránok, légiósok között fordult elő először egy szállodában, nagyszámú halálos megbetegedést okozva. A kórokozó gyakran megtalálható a háztartási meleg vizes rendszerekben, akár a zuhanyzófejben is. Lehetséges fertőző források a hotelek ritkán használt szobái, szökőkutak, klímaberendezések, hűtőtornyok, párásító berendezések, pezsgőfürdők, jakuzzik, hidroterápiás kezelők, strandok élményelemei, fogászati kezelők, párásító üvegházak, kerti locsolók.

A Legionella betegség általában enyhe lefolyású, de halmozódó kedvezőtlen körülmények hatására, akár halálos is lehet. A betegség halálozási aránya 10-30 százalék között mozog. Magyarországon évente bizonyítottan több haláleset következik be. 1998 óta kötelezően bejelentendő betegség. A leghatékonyabb védekezés a megelőzés. Az érintett helyeken a minőségbiztosítás a Legionella rendszeres vizsgálatát írja elő erre akkreditált laboratóriummal.

Ha a Legionellával fertőzött vízpermetet belélegezzük, mélyen lekerülve a tüdőhólyagokba, gyors lefolyású tüdőgyulladást okozhat, aminek, ha az orvos nem pontos diagnózist állít fel, komoly következményei lehetnek. A lázzal járó tüdőgyulladás mellé fejfájás, végtagfájdalom, aluszékonyság, általános rossz közérzet is társul. A baktérium a szokásos antibiotikumokra általában rezisztens, csak az új generációs fluorokinonok, és macrolidok hatásosak.
Hogy előzhető meg a legionellás megbetegedés?

A legionellózis betegség kialakulásának veszélye csökkenthető a rendeletben előírt kockázatbecslés, monitoring és kockázat kezelés elkészítésével, az előírt gyakoriságú Legionella-vizsgálatokkal, a pangó meleg vizes rendszerek átöblítésével, hálózat fertőtlenítéssel, a klímaberendezések használat előtti fertőtlenítésével, és ezen megelőző tevékenység beillesztése az általános higiénés rendszabályokba.

A megelőzés érdekében a legfontosabb teendő a környezetben lévő pangó vizek, illetve a szerelvények, tartósan nedves felületek fertőtlenítése. Ennek során fertőtleníteni kell a fürdőszobák, zuhanyzók, WC-k és egyéb, ún. vizes helyiségek csaptelepeit, zuhanyrózsákat, kifolyókat, WC-tartályokat, lefolyók ún. bűzelzáró szifonjait. Légkondicionálás, klimatizálás esetén feltétlenül fertőtlenítendő a párásító berendezés víztartálya, a légcsatornák. Fertőtleníteni kell a helyiségek közelében lévő, pangó vizet tartalmazó esővízgyűjtőket, díszmedencék vizét és az ezeket körülvevő nedves felületeket. A fertőtlenítést az esetleges mohapárnák, rothadó, bomló növényi részek eltávolítása után algaölő (algicid) hatással rendelkező fertőtlenítő szerekkel (dezinficiensekkel) kell végezni. Fontos a klímaberendezések, permetezők, szökőkutak stb. vizének tisztántartása, algamentesítése, fertőtlenítése, és a meleg vízrendszerek vizének időnkénti 55-60 °C-ra való felmelegítése, keringtetése és átmenetileg e hőfokon tartása.